Achtergrond
Nu het aantal patiënten met COVID-19 toeneemt, is er ook een steeds grotere kans dat zorgmedewerkers onbeschermd of onvoldoende beschermd contact met deze patiënten hebben.
Bij de algemene populatie wordt na onbeschermd contact met een patiënt met COVID-19 14 dagen quarantaine geadviseerd, waarbij contact met anderen wordt vermeden. Bij zorgmedewerkers is dit advies echter niet altijd van kracht. Dit heeft te maken met:
- De relatief grote kans dat zorgmedewerkers blootgesteld worden en
- Het belang van de aanwezigheid van zorgmedewerkers in tijden van een gezondheidszorg crisis.
Anders gezegd zijn veel van onze zorgmedewerkers zo kritisch voor het doorgang vinden van de zorgprocessen, dat het in quarantaine plaatsen van deze mensen onevenredig grote consequenties zou hebben. Als veel mensen contacten hebben valt een groot deel van onze zorgcapaciteit weg.
Inschatting
Wanneer er onbeschermd of onvoldoende beschermd contact is geweest met een COVID-19 positieve patiënt worden in de tweede lijn de volgende stappen gevolgd.
- De medewerker meldt zich bij de infectie preventie
- Aldaar wordt de aard van het contact geëvalueerd
- Tevens wordt beoordeeld of de werknemer klachten heeft
- Met de leidinggevende wordt beoordeeld in hoeverre de medewerker op dat moment in het zorgproces gemist kan worden.
In de eerste lijn overlegt de huisarts zelf met BOG en besluit zelf of hij/zij door kan gaan met werken.
Beleid
Voor werknemers die voor het zorgproces belangrijk zijn worden de volgende afspraken gemaakt.
- De werknemer mag de werkzaamheden hervatten
- De werknemer moet 2 keer daags de temperatuur opnemen tot tenminste 14 dagen na het onbeschermde contact.
- Bij het ontstaan van koorts (een axillaire temperatuur ≥5 graden), keelpijn, hoesten, malaise, gastro-enteritis, smaak- of reuk stoornissen moet de persoon thuisblijven.
- Bij het ontstaan van 1 van bovenstaande symptomen moet de werknemer bovendien contact opnemen met de afdeling ziekenhuis hygiëne en de 178 hotline.
- De werknemer draagt een chirurgisch masker tijdens de werkzaamheden.
Voor werknemers in de eerste lijn gelden dezelfde voorschriften.
Voor werknemers die in het zorgproces zonder grote consequenties gemist kunnen worden geldt dat zij 14 dagen in quarantaine gaan volgens de geldende voorschriften. Alle terugkerende werknemers zullen alvorens zij zich op de werkplek begeven, telefonisch contact opnemen met een ziekenhuishygiënist, die aan hen een kort interview voorlegt.
Thuis situatie
Voor de thuis situatie geldt dat de gezondheidswerker na onbeschermde blootstelling zoveel mogelijk voorzorgsmaatregelen neemt om blootstelling van familieleden te voorkomen. Indien er geen aparte slaapgelegenheid aanwezig is zal gekeken worden of een quarantaine locatie mogelijk is.
Bron: LCI richtlijn COVID-19